top of page

Tractament i prevenció de la dislàlia

Un llibre sobre la dislàlia escrit i publicat en català.
 
Una eina útil per a logopedes, pares i mares, mestres, psicòlegs, pedagogs i persones interessades en aquest tema.
 
Ara ja es pot adquirir per internet omplint aquest formulari: http://llibre-dislalia.blogspot.com per rebre'l a casa o al vostre centre.
 
Editat per l'Escola de Patologia del Llenguatge de l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau de Barcelona (EPL Quadern n. 3)

El llibre "Tractament i prevenció de la dislàlia" va ser publicat per primera vegada a l'abril del 2003 i ben aviat es van exhaurir tots els exemplars. Des d'aleshores hi ha hagut una constant demanda de reedició i finalment se'n ha fet la segona impressió.

 

El material i les explicacions són totalment vigents i mantenen una funció específica dins del camp de la logopèdia.

 

El juliol del 2004 la revista del Col·legi de Logopedes de Catalunya, en el seu número 7, va publicar-ne una ressenya, de la qual en fem el següent extracte:

 

El llibre tracta de la prevenció i la intervenció logopèdica en casos que presenten o podrien presentar dislàlia. Està bàsicament adreçat a especialistes en llenguatge que treballen tant en població infantil com adulta. Aquesta obra ofereix una visió global de la dislàlia i alhora proposa una intervenció específica en diferents casos en els que es manifesten problemes de la parla. També dóna una visió de pautes i habilitats preventives per potenciar i així evitar la possible aparició.

 

Està pensat i escrit en català. D'ença l'any 1930, que es va publicar el llibre "Defectes del parlar" de Pere Barnils, fins ara, no hi havia cap altre llibre sobre el tema editat en aquesta llengua. Aquesta publicació "Tractament i prevenció de la dislàlia" fa referència de forma específica a la fonètica i fonologia catalana i als tipus de dislàlia que poden presentar els nostres parlants.

 

Els treballs i ensenyaments que va fer el professor Josep Guixà i la llavor que va deixar entre els seus deixebles, han servit com a punt de partença d'aquest llibre, motivant-ne l'inici i contribuint de forma molt directa en el seu desenvolupament. L'autora agraeix els ensenyaments de la professora Carme Bruno i intenta ser fidel a la seva empenta, com agreix les col·laboracions de les logopedes amb qui ha compartit experiències, i també les aportacions dels alumnes que amb les seves preguntes i suggeriments han contribuit a donar forma a aquesta obra.Aquest llibre reflecteix els tres eixos bàsics que han dirigit la seva trajectòria professional: la formació (l'ensenyament dels mestres), el treball (diagnòstics i tractaments) i la docència (cursos de formació i d'aprofundiment).

 

Està redactat en un estil clar i concís, i així pretén arribar a tot el públic sensibilitzat per aquest tema. Dirigit a logopedes, per tal que revisin i confrontin els tractaments; a estudiants com a llibre de text i de consulta; però també a mares, pares, mestres, psicòlegs, pedagogs, pediatres... i altres professionals interessats en aquest aspecte del llenguatge.

 

Està dividit en dues parts: una de més teòrica, on es descriuen els òrgans bucofonatoris i les seves funcions; es revisa la fonètica i la fonologia catalana i es detalla el desenvolupament fonològic; aquí també es defineixen conceptes importants per entendre i poder encarar els tractaments i la prevenció. L'altra part és la pràctica, on s'explica amb detall cada fonema i les seves generalitats i consideracions, per així poder entendre com es poden arribar a articular, a diferenciar i a generalitzar. També s'ofereixen tot de tècniques, exercicis dinàmics i jocs que permeten enfocar de forma més lúdica i efectiva els tractaments. Des d'una perspectiva molt dinàmica i pràctica se'n treuen moltes idees que poden servir per aplicar en altres àmbits del llenguatge. És per tant una eina molt útil per la quantitat de recursos, tant teòrics com pràctics que ofereix.

 

PRÒLEG A LA SEGONA EDICIÓ

 

Aquest llibre que teniu a les vostres mans va ser fruit d'una casualitat.

 

Quan impartia el curset "Tractament i prevenció de la dislàlia" dins d'un programa de formació permanent de l'Escola de Patologia del Llenguatge de l'Hospital de Sant Pau, els logopedes assistents em preguntaven d'on havia tret tot allò que els explicava. Volien saber d'algun llibre o article on hi estigués exposat tot. Jo no vaig saber ben bé què dir: per una banda de les explicacions dels meus mestres, també de l'experiència pròpia i de les companyes, l'evolució dels casos, les preguntes dels alumnes...una mica d'aquí, una mica d'allà; del que havia anat observant, pensant, deduint, comprovant...

 

Poc després, durant una baixa maternal, vaig començar a escriure uns quants fulls per organitzar-me jo mateixa, sense gaires pretensions. En aquell moment no m'imaginava que aquell piló de fulls s'aniria fent cada cop més gran, fins que al final hi havia prou documentació com per fer un llibre. Les meves amigues logopedes em van animar. A més a més, no hi havia cap publicació sobre aquest tema, pensada i escrita en català. Vaig proposar l'edició d'aquest llibre al dr. Josep M. Vendrell i li va semblar bé. A ell agraeixo la confiança en aquest projecte. És així com va sorgir el 3er. Quadern de l'EPL, editat l'any 2003. El procés va ser força llarg però va valer la pena.

 

Per la bona acceptació que ha tingut entre logopedes i estudiants, però també entre professionals d'altres disciplines, mestres, mares i pares,... ara, un cop exhaurits tots els exemplars de la primera edició, creiem que és hora de fer-ne una segona impressió, amb el convenciment que el material que conté és totalment vigent i manté una funció específica dins del camp de la logopèdia.

 

Montserrat Massana

 

Logopeda Col·legiada 191

Argelaguer octubre 2011

bottom of page